advert2 advert3

Není burčák jako burčák aneb co vědět, než začne sezóna

Vydal: Roman / Kategorie: Doporučené, Nezařazené, Uncategorized / Komentářů: 0 / Přečtení: 959

Sezóna burčáku se blíží! Abyste si na něm, jak se patří, pochutnali, připravili jsme pro vás krátký návod, který vám pomůže s výběrem. Protože není burčák jako burčák.

Burčák je částečně zkvašený mošt připravený z hroznů vinné révy. Obsahuje určitý poměr alkoholu, cukru a kyselin, má mléčně bílou nebo světle žlutou barvu a bývá lehce nebo výrazněji zakalený. Burčák se vyrábí hlavně z bílých plodů, ale můžete se setkat i s červenou variantou. Ta se ale v obchodech objevuje vzácněji.

Jako burčák mohou být označeny pouze takové produkty, které byly vyrobeny z českých hroznů. Nápoje z dovozu tak mohou burčák připomínat, ale ve skutečnosti se často jedná o zkvašený mošt z jablek či jiného ovoce.

Jak poznáte dobrý burčák
Pokud vám přes jazyk ještě neprošly litry tohoto vinného nápoje, můžete mít problém poznat kvalitní burčák. Zvlášť když se na pultech objevují i různé burčákové alternativy. A potkat šizený nápoj také není nic výjimečného. Jak tedy snadno poznáte opravdu dobrý burčák?

Nejlepší je samozřejmě pití před nákupem otestovat. Ochutnávky bývají u burčáku samozřejmostí. Koštování bývá pravidlem ale nejen při prodeji, stejně tak pokud si chcete u burčáku posedět s přáteli, měli by vám nabídnout ochutnávku – a to jak ve vinařské oblasti, třeba v restauraci ve Zlíně, tak i v Praze. Při zkoušení pak podrobte burčák zrakové, čichové a chuťové zkoušce.

Správnou barvu nápoje jsme popsali už výše. Měli byste vidět, jak se v nalitém vzorku tvoří pěna a uvolňují se bublinky. Když přiložíte skleničku k uchu, měli byste slyšet jemné šumění. Co byste naopak neměli vidět, jsou nečistoty (jako jsou velké shluky kvasinek nebo jiné pevné části). Po přivonění byste měli cítit hrozny a kvasný buket. A po ochutnání harmonické spojení sladkosti a trpkosti – ani jedno by ale nemělo převažovat.

Jak poznáte nekvalitní burčák
Pokud se vám zdá, že je burčák narezlý nebo příliš průhledný, pravděpodobně ho prodejce smíchal s vodou. Příliš tmavá barva může také znamenat, že nápoj nebyl vyrobený z hroznů (ale třeba z jablek), nebo že už je příliš vyzrálý a má v sobě příliš alkoholu a mrtvých kvasinek.

Na kvalitní burčák můžete zajít do vinotéky, nebo si udělejte výlet do jejich domoviny – na Moravu. Penziony na jižní Moravě mají ochutnávku burčáku a návštěvu vinného sklípku často zařazené do programu pobytu. Čemu se naopak raději vyhněte, jsou prodejci nabízející burčák u silnic. Delší doba na sluníčku nedělá nápoji dobře a častěji tu narazíte na pití pochybné kvality.




KOMENTÁŘE (0)




Nejste přihlášen! Přihlásit se ». Registrovat se »






Ladiesmagazine je soukromý elektronický magazín, který umožňuje přidat komentáře k článkům. Vaše komentáře však nemusí být uveřejněny. Děkujeme za pochopení.

Facebook Ladies Magazine Twitter Ladies Magazine YouTube Ladies Magazine RSS kanál Ladies Magazine